Różne lokale gastronomiczne potrzebują różnego sprzętu. Wynika to z rozbieżności w ich gabarytach i profilu działalności. Nieco inne narzędzia potrzebne są do obsługi całonocnego baru, a zupełnie inne do restauracji. Osobny segment stanowią jednak kawiarnie i cukiernie. W jaki sposób wybrać najlepszy sprzęt? Czy przydadzą się tu profesjonalne zmywarki gastronomiczne?
Ciasta. kawy i zmywarki gastronomiczne
Kiedy mówimy „cukiernia”, przed oczami zazwyczaj staje nam niewielki lokalik, z małymi, okrągłymi stolikami, gdzie można spokojnie porozmawiać, jedząc ciasto i popijając kawę. Nie jest to jednak pełny obraz rynku. Cukiernie (często połączone z piekarniami) występują w najróżniejszych wielkościach. Do każdej z nich przyda się inna zmywarka gastronomiczna.
Zmywarki podblatowe do małej cukierni w centrum miasta
W przypadku niewielkich punktów serwowane są zazwyczaj produkty przygotowane w piekarni zlokalizowanej w innym miejscu, które dostarczane są tu regularnie. Nie oznacza to jednak, że nie ma tu niczego do mycia. Czasami w takich miejscach wypiekane są bułki i chleby z ciasta uprzednio mrożonego. Dodatkowo, często serwuje się tu gorące napoje, takie jak kawa czy herbata, które można popijać, jedząc wypieki. Niektóre cukiernie posiadają w swojej ofercie również sezonowo lody i desery lodowe. Zastawa jest tu więc zazwyczaj wykonana z porcelany, nie potrzebują więc nabłyszczania.
Teoretycznie, w małych lokalach do zachowania czystości powinien wystarczyć zmywak. Jest to jednak trudne, gdyż większość takich małych kawiarnio-cukierni obsługiwana jest przez jedną osobę. Najlepszym rozwiązaniem (zważywszy na brak miejsca i lepsze standardy czystości) są niewielkie zmywarki podblatowe. Pomimo kompaktowych rozmiarów, są niezwykle wydajne i w krótkim czasie pozwalają umyć zadowalającą ilość naczyń. Są również łatwe w obsłudze (nie jest potrzebne szczególne przeszkolenie pracowników do ich obsługi) oraz wodo- i energooszczędne.
Duża piekarnia wymaga większych rozwiązań
W dużych lokalach, gdzie jednocześnie wypieki powstają na miejscu, spektrum naczyń, które muszą być regularnie zmywane, jest znacznie większe. W tym przypadku czyszczenie ręczne byłoby zwykłą sztuka dla sztuki. Blachy po pieczeniu ciast, noże, łyżki, przemysłowe miksery – wszystko to, ponieważ użytkowane jest codziennie, brudzi się bardzo szybko. Warto więc zainwestować w zmywarki koszowe lub tunelowe. Pozwalają one na szybkie i dokładne czyszczenie dużej ilości naczyń.
Zmywarki gastronomiczne występują obecnie w różnych wersjach, gabarytach i przepustowości. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego znajdzie coś, co będzie dla niego przydatne. Warto więc przed dokonaniem zakupu dokładnie przeanalizować swoje potrzeby i możliwości.