Kompostownik w ogrodzie

Kompostownik w ogrodzie – dlaczego warto?

Kompost to nawóz, wyprodukowany z resztek roślinnych. W tym procesie w wyniku tlenowego rozkładu poprzez mikroorganizmy bioodpadki zamieniane są w próchnicę, która użyźni i spulchni potem glebę. Kompostowanie to jeden z najtańszych i najprostszych sposobów, w jaki możemy uzyskać taki nawóz. Dzięki systematycznemu rozprowadzaniu go po ogrodzie nawet nieurodzajny kawałek ziemi można zamienić w kwitnący ogród.

Naturalne ogrodnictwo wymaga kompostu

Kompost pozwala na efektywne nawożenie ziemi, a w przeciwieństwie do obornika lub nawozów mineralnych nie stwarza możliwości do przenawożenia, zatrucia lub skażenia gleby. Można go stosować przez cały rok. Stąd właśnie wiele nurtów ogrodnictwa naturalnego lub ekologicznego, jak permakultura, uprawa leśna albo w podwyższonych pojemnikach stawia na kompost, jako najlepszą metodę wzbogacania gleby.

Kompost można wykorzystać wiosną i jesienią do nawożenia podczas przekopywania ogrodu. Można nim także podsypywać rośliny w okresie wegetacji. Domowym kompostem wypełnimy także dołki do sadzenia drzewek. Ostatnia opcja to wykorzystanie kompostu do ściółkowania grządek lub rabatek.

Kompostowanie w pryzmie

To najprostsza i najmniej wymagający sposób przygotowywania kompostu. Bioszczątki po prostu składujemy na kupce w wyznaczonym, wcześniej przygotowanym miejscu. Powinno ono znajdować się w zacisznym i zacienionym kącie ogrodu. Dla wygody można zaplanować dwie pryzmy: w jednej nawóz będzie dojrzewał, na drugiej będziemy na bieżąco składać resztki. Po zużyciu materiału z pierwszej – zmieniamy kolejność.

Kompostowanie w pryzmie nie wymaga wielu zabiegów, ale jeśli chcemy przyspieszyć proces kompostowania, to co jakiś czas możemy kupkę napowietrzyć, np nakłuwając ją widłami. Można także w okresie suszy polewać ją wodą, odpowiednia wilgotność sprzyja namnażaniu bakterii. W sklepach ogrodniczych można kupić mieszankę startową, zawierającą odpowiednie mikroorganizmy, którą można rozsypać w miejscu zakładania pryzmy.

Kompostowanie w pojemniku

Zdecydowanie bardziej estetyczną formą jest kompostowanie w pojemniku. Kompostowniki mogą przyjąć różną formę, wśród najpopularniejszych wymienić można:

  • otwarte – w postaci skrzyni, wykonanej z desek lub w formie plastikowego kosza. Kompost powstaje w nim podobnie, jak w pryzmie, czyli kilka miesięcy,
  • zamknięte – idealne dla osób, które obawiają się przykrych zapachów. Ze względu na fakt, że masa jest w nich bardziej zbita, a jednocześnie mniej narażona na różnice temperatur, proces produkcji następuje szybciej, bo około 3 miesięcy. Pojemniki do ogrodu nie posiadają dna, ale w sprzedaży są także modele całkowicie zabudowane, które można stosować nawet w mieszkaniu. Wybór kompostowników znajdziesz tutaj: https://www.narzedzia.pl/kompostowniki,c12324/,
  • rotacyjne – podstawową cechą tych kompostowników jest zamknięta beczka, którą należy codziennie obracać. Dzięki temu materiał pozostaje stale dobrze nawilżony i napowietrzony, co przyspiesza proces rozkładu. Kompost uzyskujemy już po kilku tygodniach. Kompostowniki tego typu są jednak stosunkowo drogie.

Dodaj komentarz